Yelkenleri suya indirmek deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi

Değerlendir:
1 sonuçtan 1 ile 1 arası

Konu: Yelkenleri suya indirmek deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi

  1. Teşekküre Gitİndir #1
    Teşekküre Git
    Kıdemli Üye İnfo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    Bilgi

    Gönderi Başına Git

    Deyim Yelkenleri suya indirmek deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi

    Yelkenleri suya indirmek deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi

    Yelkenleri suya indirmek, Israrından, iddiasından, direnmekten vazgeçip karşısındakinin dediğini kabul etmek; yüksekten atıp tutmayı bırakarak yumuşamak.

    Yelkenleri suya indirmek deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi

    Yelkenleri suya indirmek deyiminin anlamı:

    Israrından, iddiasından, direnmekten vazgeçip karşısındakinin dediğini kabul etmek; yüksekten atıp tutmayı bırakarak yumuşamak.

    Gerçekleri görüp durumu düzeltmek, direnmekten vazgeçmek, durumuna göre hareket etmek, alçaklarda oturup kendini gözetmek, haddini bilmek, daha önce yaptıklarından dönmek. Eskiden yelkenli gemiler, rüzgâr veya kürek gücüyle yüzdürülürdü. Bir gemi yabancı sulara girince, saygı ifadesi olarak yelkenlerini indirirmiş. Fatih Sultan Mehmet, Rumeli Hisarı’nı yaptırdıktan sonra, Karadeniz'den gelen bir Ceneviz gemisine yelkenlerini indirmesi emrolunmuş. Fatih, yelkenlerini indirmeyen gemilerin topa tutulmasını emretmiş. Gemiler de yelkenleriyle birlikte denizin dibini boylamış.


    Yelkenleri suya indirmek deyiminin hikâyesi:

    İlk zamanlarda yükseklerde uçan kimselerin daha sonra durumlarının farkına vararak eski hallerinden vazgeçtiklerini anlatmak için kullanılan bir deyimdir. Eskiden gemiler, rüzgarlı havalarda yelkenle yürütülürdü ve geleneğe göre bir gemi, yabancı bir ülkenin sınırlarına girdiğinde saygı gereği yelkenlerini indirmek zorundaydı. Bir gün Fatih Sultan Mehmed, Rumelihisarı'nda gezerken bir Ceneviz gemisi hisara yaklaşır ancak yelkenleri indirilmez. Kaptana yelkenleri indirmesi hatırlatılmasına rağmen geminin yelkenleri indirilmeyince Fatih'in emriyle gemi topa tutularak batırılır ve böylece bu deyim dilimize geçer.

    Gerçekleri görüp durumu düzeltmek, direnmekten vazgeçmek, durumuna göre hareket etmek, alçaklarda oturup kendini gözetmek, haddini bilmek, daha önce yaptıklarından dönmek.

    Eskiden yelkenli gemiler, rüzgâr veya kürek gücüyle yüzdürülürdü. Bir gemi yabancı sulara girince, saygı ifadesi olarak yelkenlerini indirirmiş.

    Gerçekleri öğren, haddini bil, Yelkenleri suya indir. İnat etme, vazgeçmesini bil, Vazgeçmek de bir erdemdir.
    Yelkenleri suya indirmek TDK anlamı

    Direnmekten vazgeçip karşısındakinin dediğini benimsemek, kabul etmek "Ben böyle çıkışınca ister istemez yelkenleri suya indiriyorlardı." - R. N. Güntekin
    Yelkenleri suya indirmek ile ilgili cümleler

    Yelkenleri nasıl da suya indi dediğini yaptıramayınca. Kızının gülümsemesi babanın yelkenleri suya indirmesine yetiyordu. Kavga ederken karısının ağladığını gören adam yelkenleri suya indirip barışma yolları aramaya başladı.




Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •